Hollanders van de Gouden Eeuw

Zij die Amsterdam groot maakten

Portait Gallery of the Golden Age

Bezoek nu de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage in Amsterdam. Deze imposante tentoonstelling van onder andere werken van Govert Flinck toont dertig reusachtige groepsportretten uit de 17e eeuw. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Ze tonen ons regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar. De werken zijn verzameld uit het Amsterdam Museum, Rijksmuseum en zelfs een zeldzaam stadsgezicht van Jacob van Ruisdael uit het Szépművészeti Múzeum in Boedapest is in Amsterdam.

Vrijheid en gelijkheid
Het burgerschap van destijds ligt ten grondslag aan de normen en waarden van tegenwoordig. Belangrijke kernwaarden zijn: vrijheid en gelijkheid. Op de prestigieuze schilderijen kun je zien hoe verschillende hiërarchische standen en religies in goede harmonie naast elkaar leefden en Amsterdam maakten tot wat het nu is. Samen geven zij een mooi beeld van ‘collectief burgerschap’.

Hollandse Trots
In de tentoonstelling zie je de vele groepsportretten waar burgers van Amsterdam te zien zijn. Het bijzondere is dat er in de 17e eeuw vooral portretten gemaakt werden van edelen of geestelijken. Echter gold dat voor het Holland van toen niet. Niemand is beter of groter dan de ander. De groepsmentaliteit van de Hollanders van de Gouden Eeuw is een tentoonstelling waar elke Nederlandse burger van nu met trots naar kan kijken. We hebben immers een rijke geschiedenis die we met z’n allen delen.

Collectie
De stukken zijn zelden vertoond door hun enorme omvang, het grootste doek is maar liefst drie bij zes meter groot. De tentoonstelling is te zien tot eind 2016 en is zeker een bezoek waard!

Boek hier (externe website)

Je vindt dit misschien ook leuk

Hermitage Amsterdam from the water

Hermitage Amsterdam

Het zusje van de Hermitage St. Petersburg

Het zusje van museum de Hermitage in Sint-Petersburg gelegen aan de Amstel.
Rembrandt House Museum Studio

Museum Het Rembrandthuis

Ontdek hoe Rembrandt leefde in Amsterdam

Ontdek het huis waar Rembrandt bijna 20 jaar heeft gewoond en gewerkt.
Van Gogh Museum Amsterdam flowers

Van Gogh Museum Amsterdam

Meer kunstwerken van Van Gogh vind je nergens

Nergens vind je een grotere verzameling van het werk van Vincent van Gogh.